Zbor peste Gârbova

În zona Unterwald, cum o numesc sașii, adică fâșia dintre Orăștie, Sibiu, râul Mureș și Carpați, există două cetăți deosebite prin faptul că nu sunt biserici fortificate, ci cetăți ridicate de greavii locali: Câlnic și Gârbova, ambele construite în sec. al XIII-lea.

Așezarea de la Gârbova/Urwegen a fost întemeiată de sași, iar cetatea a fost înălțată în centrul localității de către greavul Herbord de Wrbow în a doua parte a secolului al XIII-lea. Reședința nobiliară era fortificată cu un zid care delimita o incintă circulară și dispunea de un donjon romanic. În secolul al XV-lea cetatea a intrat în proprietatea comunității. Donjonul romanic a fost transformat în turn-clopotniță, i s-a adăugat o nouă incintă fortificată și a fost construit un turn de poartă cu două etaje, cunoscut ca „turnul slăninilor”. Intrarea în fortificaţie se face printr-un tunel aflat sub turnul de poartă.

De la sfârșitul secolului al XVI-lea până la începutul secolului al XVIII-lea, cetatea a suferit mai multe pierderi, a fost refăcută de localnici, împreună cu biserica alăturată, apoi din nou asediată și refăcută. Peste nivelurile acoperite cu bolţi ale turnului s-a construit în 1879 platforma clopotelor, iar acoperişul iniţial a fost înlocuit cu actualul acoperiş ascuţit, flancat de patru turnuleţe de colţ. Turnul donjon a fost recent restaurat și inaugurat în iunie 2014.

Bazilica romanică de pe deal

Pe dealul ce străjuiește satul pe latura de est se mai păstrează ruinele bazilicii romanice ridicată pe la 1280 de coloniștii sași. Construită în stilul romanic târziu, bazilica avea trei nave, absidă semicirculară și turn încastrat în latura de vest a navei centrale. În secolul XV corul semicircular de factură romanică a fost înlocuit cu un cor gotic, pentagonal. Probabil, tot de atunci, o incintă de ziduri de formă ovală asigura fortificarea fostei bazilici romanice. Bazilica a mai suferit completări la planimetrie în secolul XVIII, inclusiv la altarul poligonal. La interior, altarul baroc este datat 1747, iar orga 1894.

O placă din biserica de pe deal este singura urmă care mai amintește de legenda miresei din Gârbova, o poveste emblematică a locului.

SURSA: https://povestisasesti.com