Muzeul Unirii din Alba Iulia, este printre cele mai vechi muzee din ţară (1887) împreună cu Sala Unirii. Aici se regăsește biroul la care s-a redactat actul de consfinţire a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, dispune de peste 55 000 de cărţi între care, incunabule (cele mai vechi scrieri) „Codex Aureus”, cartea scrisă cu litere de aur.
Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia (1246-1300), printre cele mai valoroase monumente de arhitectură din Transilvania.
Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, supranumită şi Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc, de asemenea este o bijuterie arhitectonică.Râpa Roşie, denumită şi micul canion al României
Râpa Roşie este o rezervaţie geologică şi floristică spectaculoasă, singura rezervaţie de acest gen din România. Aflată la 3 km de Sebeş, Râpa Roşie se vede din satelit. Are milioane de riduri roşii şi e fascinaţia iubitorilor de aventuri cu parapanta. Oferă panorame până în zare, cu Munţii Făgăraş, are cele mai bizare trasee din judeţ şi ascunde la fel de multe poveşti ca orice conac bântuit.
Printre atracţiile Râpei Roşii se numără „Papucul”, un mare platou cu pajişte parcă decupat în formă de pantof, unde accesul e periculos dar de pe culmea căruia obţii privelişti minunate, şi „Gaura Hoţilor”, o grotă săpată în roca nisipoasă a râpei, unde se găsesc nume scrijelite încă din secolul al XIX-lea şi care ascunde tot soiul de legende cu hoţi, haiduci şi aventurieri.
Râpa Roşie se află la ieşire din Sebeş înspre Daia Română.
Cetatea Câlnic, o nestemată UNESCO, o construcţie de stil romanic, cu o istorie impresionantă de peste 700 de ani. Aflată în patrimoniul Mondial UNESCO, acesta se află într-o stare de conservare excelentă, fiind restaurată în ultimii ani şi repusă în circuitul turistic. În interiorul Cetăţii pot fi vizitate cele 3 turnuri – Turnul Porţii, Turnul Donjon şi Turnul Slăninii dar şi capela tip sală. iar. La Câlnic se ajunge pornind dinspre Sebeş spre Sibiu, după 10 km de mers se face dreapta pe DJ106 F, iar de aici la 4 kilometri se află minunăţia de Cetate.
Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, numită şi „Drumul Regelui”, care a devenit în ultimii ani un adevărat fenomen turistic. Pe perioada celor trei luni în care drumul este integral deschis circulației rutiere, zeci de mii de turiști, dintre care foarte muți străini, vizitează această superbă zonă montană cu peisaje de vis. Transalpina leagă Transilvania de Oltenia pe o distanță de 148 km, între municipiul Sebeș din județul Alba și localitatea Bengești din județul Gorj. În judeţul Alba, drumul străbate Valea Sebeşului, o zonă deosebit de pitorească pe care marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu pe bună dreptate a “botezat-o” Valea Frumoasei.
Salina Turda, care constituie astăzi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, fac ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici